sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Covid-19 ja yritystuet

Yritystuista on ollut paljon puhetta jo ennen koronaa ja kuinka paljon yhteiskunta tukee erilaista yritystoimintaa. On maataloustukia, energiatukia, Tempo-rahoitusta start-upeille, Kiito-rahoitusta pk- ja suuryrityksille. Tukea saa kansainvälistymiseen, kehittämiseen, tutkimukseen ja moneen muuhun. Jotkut laskevat myös esimerkiksi alemmat arvonlisäverokannat tueksi yritystoimintaan. Yleinen arvonlisäkanta on 24%, mutta on aloja, joilla se on 14% tai 10% ja esimerkiksi terveysala, jossa arvonlisäveroa ei kerätä ollenkaan. Monet näitä tukia paheksuvat ja syystäkin. Ei valtion tulisi puuttua yritysmaailmaan juuri millään tavalla.

On Business Finlandia, Finveraa ja ELY-keskuksia. Osa tuista on lainaa ja osa oikeata tukea. Ideaali tilanne yhteiskunnassahan olisi se, että mitään yrityksiä ei tarvitsisi tukea. Maataloustuet on oiva esimerkki kun kaikki tappelevat oman yhteiskunnan eduista niin paljon että on ihan kansainvälisesti rakennettu sellainen himmeli, että sen purkaminen on lähes mahdotonta. Tässäkin auttaisi avoin kansainvälinen kilpailu ja annettaisiin markkinoiden hoitaa asia.

Korkea arvonlisävero kanta on omasta mielestäni yksi yhteiskunnan suurimpia jarruja ja erilaiset verokannat pitäisi lopettaa ja siirtyä yhteen, mutta reilusti alempaan verokantaan. Tässä kohtaa olen vaihtanut mielipidettäni siinä, että aikaisemmin halusin 50.000 - 80.000 euron liikevaihdon alv vapaaksi. Tästä olisi merkittävä hyöty kaltaiselleni palveluliiketoimintaa tekevälle, jolla ei juurikaan alv vähennyksiä tule. Vaikka hyötyä minulle siitä olisikin, pitäisin koko yhteiskunnan kannalta parempana, että arvonlisäveroa maksettaisiin heti ensimmäisestä eurosta ja siitä riippumatta mitä hommaa teet, mutta veron tason pitäisi olla merkittävästi alhaisempi.

Kehittämiseen ja teknologiaankin olisi parempi, jos yritykset saisivat rahoituksensa business enkeleiltä, pääomasijoittajilta tai pankeilta, mutta monestakin syystä suomi on pääomien suhteen köyhä maa ja siksi on hyvä, että yhteiskuntakin tukee yrityksiä ainakin takausten kautta. Tähänkin olisi monia keinoja houkutella pääomia Suomeen ja kartuttaa suomalaisten omaa varallisuutta.

Korona on kuitenkin aiheuttanut aivan uudenlaisen tilanteen Suomessa ja koko maailmassa. Samat säännöt eivät enää päde. Suomessa on hyvin erilaisia yrityksiä ja korona vaikuttaa niihin hyvin eri tavalla. Muutama haastattelemani grilli yrittäjä on sanonut, että nyt kauppa käy melkein tuplana ja tiedän että, monilla ruokakaupoillakin on joulumyynnit käynnissä, mutta paremmalla katteella. On myös yrityksiä, johon tämä homma ei vaikuta mitenkään ja sitten on minunlaisiani yrittäjiä, jolta käytännössä loppui laskutettava työ kokonaan maaliskuun puolessa välissä. Tulot ovat siis täysin nolla. Itselläni hyvä asia on, että yritykselläni ei juurikaan ole kuluja, kun kaikki tulot tulevat itsensä myymisestä. Tietokone on maksettu ja jatkankin työskentelyä ja tulevaisuuden suunnittelemista kotitoimistolta. Pientä vuokraa minun pitää maksaa, kun on varasto jossa on edellisistä liiketoiminnoista jäljelle jäänyttä tavaraa.

Yritykset ovat myös hyvin erilaisissa tilanteissa kassansa ja kannattavuutensa kanssa. Suuri osa yrityksistä elää kädestä suuhun periaatteella, jossa ei mitään puskureita ole pystynyt kerryttämään. On kuitenkin yrittäjä saanut elantonsa ja parhaassa tapauksessa maksanut muutamille ihmisille palkkansa. Omassa yrityksessäni esimerkiksi maaliskuu - toukokuu on olla sitä parasta aikaa ja niinä kuukausina oli tarkoitus kerätä vähän rahaa, että voisi ainakin viikon loman viettää. Suomessa on paljon muitakin sesonki yrityksiä, jotka tekevät rahansa jonain vuodenaikana. Osa ehti rahansa jo talvella tehdä, osalla jäi nyt keväällä tekemättä ja kauhulla odotan mitä kesä esimerkiksi tapahtumajärjestäjille tekee. Taloudellisetkin tilanteet ovat hyvin erilaisia. Toiset ovat toimineet kymmeniä vuosia ja toiset taasen aloittaneet muutamia kuukausia sitten isolla velalla.

Hallitus on mielestäni tehnyt useita hyviä päätöksiä esimerkiksi lomautusehtojen keventämisessä. Näitä pitäisi jatkaa ja tehdä meidän erittäin jäykästä työmarkkinastamme joustavampi ja elinvoimaisempi. Kuitenkin toivon, että kaikki myöntävät työn olevan parasta sosiaaliturvaa. Ihmisillä olisi mahdollisuus työhön ja elättää sillä perheensä.

Nyt en ota kantaa Euroopan keskuspankkien ja muiden kansallisten pankkia rahoitus ohjelmiin, koska niistä saisi ihan oman kirjoituksensa ja uskon että joku alaa minua paremmin tunteva osaa kirjoittaa siitä paremmin. Sen verran sanon kuitenkin, että nyt olisi oikeasti mahdollisuus tarttua Euron vikoihin ja tehdä tästä rahajärjestelmästä oikeista toimiva ja en pitäisi helikopterirahaa ihan huonona vaihtoehtona juuri nyt.

Nyt koronaa varten järjestetyssä tukiviidakossa yritykset on jaettu karkeasti neljään porukkaan. Isoimmat ja kauneimmat saavat tukea suoraan keskuspankeilta mm se surullisen kuuluisa Kojamo. Sitten se ei niin iso, mutta erittäin söpö ryhmä hakee suunnittelu ja kehitysrahaa Business Finlandilta. Sitten pienet, mutta kuitenkin muutamia ihmisiä työllistävät voivat kääntyä omissa kehityshankkeissaan ELY-keskuksen puoleen. Yksinyrittäjille on avattu mahdollisuus työttömyysturvaan ja jotkut onnelliset mahdollisesti saavat 2000 euron potin kotikunnaltaan juokseviin kuluihin. 

Mielestäni tässä on sujuvasti sekoitettu niin monta asiaa, ja kenelläkään ei tunnu olevan mitään käsitystä mitä täällä tapahtuu. Ensimmäinen asia mihin pitäisi tarttua on yrittäjien sosiaaliturva. Tähän mahdollisuus ilmoittautua työnhakijaksi ilman, että joutuu lopettamaan yritystään, on oiva lääke. Itse olen erittäin tyytyväinen, jos saan sen saman noin 700€/kk mitä kaikille "normaaleillekin" ihmisille kuuluu. Tämä vaatii itseltäni sitä, että tiputan elintasoani ja laitan lainat lyhennysvapaille, mutta ei tällä ole kenenkään tarkoitus rikastua. Joillakin voi olla mahdollisuus ansiosidonnaiseen, mutta käsittääkseni kassat ovat asiassa vähän nihkeitä. Tässä on vieläpä mahdollisuus jonkin verran tienatakin yrityksestään ja silti saada tukea, eli samat oikeudet kuin palkkatyöttömälläkin.

Jos meillä olisi käytössä jonkinlainen perustulomalli, joista itse suosittelen ajatuspaja Liberan ja Elina Lepomäen perustilimallia, ei meidän tarvitsisi edes miettiä tätä kohtaa. Jokainen ihminen olisi vastuussa omasta sosiaaliturvasta, yrittäminen ei olisi sille este vaan päinvastoin jokaisesta suomalaisesta tulisi automaattisesti yrittäjä. Jos Elina Lepomäki on mallin kehittänyt ja Björn Wahlrooskin sitä suosittelee, olisi se varmasti kokeilemisen arvoinen. Malli antaisi suomalaisille ja Suomelle mahdollisuuden vaurastua.

Kun yrittäjän perustoimeentulosta on huolehdittu pitää katse kääntää yrityksiin. Miten yritys on kärsinyt koronasta ja mikä on yrityksen kulurakenne. Yrityksen pitää tottakai tehdä tarpeelliset sopeuttamistoimet ensin. Neuvotella lainat ja vuokrasopimukset tehdä mahdolliset lomautukset, jos ei työtä ole tarjolla. Tämän jälkeen on annettava suoraa tukea ja rahaa niille yrityksille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Ne, jotka koronasta kärsivät eivät hyödy mistään verojen maksupalautuksista tai muista vippaskonsteista. Sen pitää olla ihan reilusti käteistä.

Kaikenlaisia tilannekatsaus ja kehittämisrahojakin voidaan jakaa esim. Business Finlandin normaaleilla malleilla, mutta ei näillä pidä olla mitään tekemistä korona tukien kanssa. Vuokran maksut ovat vaikeita kysymyksiä, koska usein siellä on yrittäjä myös vuokranantajana. Silti ei tunnu reilulta, että tukirahat vain valuvat yritysten kautta vuokranantaja yrityksille. Kaikki ottaa osumaa ja tässä kohtaa vuokranantajien pitää myös tulla peliin mukaan ja todella monet ovat sen tehneetkin. 

Eli ensin yrittäjän henkilökohtainen toimeentulo on turvattava jollakin tasolla ja sitten paneuduttava oikeisiin yritysten kiinteisiin kuluihin. Tarkoituksena pitäisi olla kuitenkin se, että mahdollisimman moni yritys ja yrittäjä selviytyisi tästä erittäin poikkeuksellisesta tilanteesta. Kun tämä on ohi, voisivat nämä yritykset jatkaa yrittäjiensä ja työntekijöidensä työllistämistä ja tämän yhteiskunnan kannattelemista. Ei ole tarkoitus ketään rikastuttaa, mutta ei pidä ketään velkavankeuteenkaan ajaa. 

Kannusta kuitenkin kaikkia yrittäjiä kehittämään toimintaansa miettimään uusia ideoita heti kun tämä akuutti selviytymistaistelu on ohi. Tehkää kovat päätökset lomautuksista ja muista sopeutustoimista nopeasti ja heti. Hakekaa kaikkia mahdollisia tukia ja antakaa unelmanne elää. Toisille tämä voi olla myös tilaisuus huomata, että tämä ei toimikkaan tai että tämä ei nyt ollutkaan mun juttu. Tehkää silloinkin päätökset nopeasti. Älkää sortuko pikavippeihin tai mafian rahoitukseen. Äänestäkää vaaleissa sellaisia puolueita ja ehdokkaita, joilla on oikeasti tavoitteena muuttaa yhteiskuntaa kohti suurempaa taloudellista vapautta. Antakaa meille jokaiselle mahdollisuus vaurastua





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti