perjantai 18. lokakuuta 2019

Testosteronivaje

Testosteroni, Adrenaliini, Insuliini, Kortisoli, Endorfiini, Dopamiini. Mitäs ne ovat? Ne ovat hormoneja. Jos yksinkertaistetaan hormonien tarkoitus, on ylläpitää tasapainoa. Jos tämä tasapaino järkkyy voi siitä seurata useita ongelmia. Hormonit aiheuttavat vaikuttavat oikeastaan kaikkeen ihmisen elämässä. Ne vaikuttavat sekä mieleen että kehoon. 

Kuten suurin osa tietää reilu 4 vuotta sitten minulle tehtiin masennus ja ahdistuneisuus häiriö diagnoosi. Ensimmäinen asia mitä minulle määrättiin, oli SSRI-lääkettä, jossa vaikuttava aine oli essitalopraami. SSRI-lääke tarkoittaa selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät. Serotoniini on myös hormoni joka mm vaikuttaa mielialaan. (täältä lisää tietoa https://fi.wikipedia.org/wiki/Serotoniini ). Samalla sain myös ohjeet etsiä itselleni sopivan psykoterapeutin.  Jostain syystä en kokenut lääkkeiden syömistä ratkaisuna vaan totesin että minulle sopii paljon paremmin oman mielen uuttaminen. En missään tapauksessa suosittele kenellekään omin päin lääkityksen lopettamista, kuten minä tein. 

Nyt jälkikäteen mietin, että ratkaisu saattoi olla ihan hyvä. Olen sen jälkeen yrittänyt muuttaa elintapoja, ja mielen tila on mennyt voimakkaasti parempaan suuntaa. Viime kesänä heräsin ystävän kanssa käydyn keskustelun jälkeen miettimään olisiko minulla testosteroni vaje. Jos näin olisi SSRI-lääkkeistä luopuminen saattoi olla oikea ratkaisu. SSRI-lääkkeet voivat aiheuttaa mm testosteroni vajetta. Mikä on syynä mihinkin, sitä on vaikea sanoa. Testosteroni vaje aiheuttaa masennuksen tunteita ja masennus vajetta. Ylipaino aiheuttaa vajetta ja vaje ylipainoa. Masennukseeni on varmasti monta tekijää, joita yritän avata jossain toisessa kirjoituksessa. Nyt kuitenkin kaivoin esiin miltä testosteroni vajeen oireet näyttävät.
  • Vähentynyt seksuaalinen halu
  • Erektiovaikeudet (aamuerektiot loppuvat)
  • Lihasmassa ja -voima vähenee
  • Nivel- tai lihaskipu
  • Masennuksen tunteet ja/tai ärtymys
  • Väsymys
  • Univaikeudet
  • Keskittymisvaikeudet
  • Huonontunut muisti
  • Äkillinen hikoilu ja kuumat aallot
  • Vähentynyt parrankasvu
  • keskivartalolihavuus.

No noistahan osui ja upposi kaikki. Eipä muuta kuin työterveyteen ja pyysin verikokeita. Ensimmäisessä verikokeessa mitattiin vain ns. kokonais-testosteroni S-Testo. Vain murto-osa testosteronista on vapaana. Tästä mittauksesta sain vain vähän viite-arvon alittavan tason eli 9,8 nmol/l  (viitearvo 10-38). Koska tärkeämpää on niin sanottu vapaa testosteroni TestoVL. Mikäli vapaa testosteroni on alle 225 pmol/l, tulos puhuu testosteronihoidon aloittamisen puolesta, minulla arvo oli 160 pmol/l. Ensimmäinen vaihtoehto ei tietenkään ole hoidon aloittaminen vaan laihdutus, liikunta, oikea ruokavalio, stressin välttely, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen. No olin jo reilusti laihduttanut, liikunta oli kunnossa ja ruokavaliokin ajoittain. Tupakkaa en ole ikinä maistanut ja alkoholin käyttö on aika lailla minimissään. Stressi kaikkein näiden vuosien aikana on varmasti vaikuttanut minun terveyteeni monella tavalla negatiivisesti, mutta sekin on viimeisinä vuosina vähentynyt merkittävästi.

Hormoni hoidoilla on aina omat riskinsä, joista yleisin on se että kehon oma hormoni tuotanto häiriintyy tai jopa lakkaa. Testostori-hoidossa pitää erityisesti seurata eturauhasen tilaa. Jos PSA arvot alkaa kasvaa tai varsinkin jos todetaan eturauhassyöpä pitää hoito lopettaa. Hoidot aloitettiin ensi Testavan testosteroni geelillä, jota olen nyt käyttänyt vajaan viikon. Mielenkiinnolla seuraan mihin tämä johtaa. 2 viikon käytön jälkeen on ensimmäinen tarkistus ja sitten 35 päivän jälkeen. 


Hormonien rooli meidän hyvinvoinnissamme on niin merkittävä, että suosittelen kaikkia miettimään ja tarvittaessa mittaamaan omia arvojansa. Moneen ongelmaan suosittelen kokeilemaan ensimmäiseksi Keto-geenistä ruokavaliota ja paastoamista.  Palaillaan muihin hormoneihin ja niiden vaikutuksiin seuraavissa kirjoituksissa. Kiitos ja näkemiin. 


Sama videona

P.S sain Hesarin jutun jälkeen monta yhteydenottoa ja yksi oli hyvä vaihtoehto mitata testosteri arvonsa ja kohtuu edullisesti. Voi mìtata muutakin

https://www.puhti.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti