Miten
suhtaudun ruokaan? Minkälaisia uskomuksia minulla on ruuasta ja syömisestä?
Minkälaisena näen itseni ja kehoni? Milloin uskomukseni ovat Syntyneet? Varhaisimpia
muistoja, joka tulee minulle ruuasta mieleen, oli Ruotsin reissu Viking Linen
Rosellalla. Koko perhe meni syömään laivan buffet ravintolaan. Ennen ruokailua
muistan, kuinka Isäni sanoi minulle ja veljilleni että nyt kun on maksettu,
niin syödään sitten kunnolla. Samalla reissulla muistan Tukholmassa, kun
menimme kiinalaiseen ravintolaan, jotka 80-luvulla olivat Suomessa vielä
harvinaisia. Sielläkin tuli annoksia toisensa jälkeen pöytään ja muista humalluttavan
tunteen, kun sai syödä niin paljon kuin jaksoi. Ja minähän jaksoin, vaikka olin
hyvin pienikokoinen poika.
Lapsuudessani
oli monia muitakin samankaltaisia kokemuksia syömisestä. Joulupöydässä
kerrottiin tarinaa Isäni isoisästä Erik Kustaa Juslénista jolla oli jouluna
tapana käydä oksentamassa välillä jotta ruokaa mahtuisi enemmän. Kunnon
roomalaisen juhlan tapaan. Jouluisin oli myös serkusten välisiä
syömäkilpailuja. Minä olin pienin, mutta päätin jo silloin, että tässä hommassa
minä tulen olemaan joskus paras. Ollessani kymmenen vuotias osallistuin
Nokian kaupungin 50-vuotis leirille, jossa oli ohjeistus, että ruokaa saa
lautasen täyteen, mutta ei yhtään enempää. Minä fiksuna poikana en ottanut
lautasta leirille, kuten kaikki muut vaan ison koirankupin, josta pystyi
ahtamaan melkoisia annoksia.
Sinänsä sain
ihan hyvän ruokailu kasvatuksen ruokailuun liittyen. Aamiainen, koulussa lounas
ja illalla oli aina lämminruoka odottamassa. Lisäksi useina päivinä koko perhe
söi yhdessä, jolla on iso merkitys henkiselle hyvinvoinnille. Ruoka oli hyvää
perusruokaa ainoastaan kasviksia ja muuta vihreätä olisi voinut olla enemmän.
Olisinko syönyt, jos olisi ollut, en tiedä. Aamiainen oli ainoa ei niin
terveellinen osuus. Tein itselleni yleensä litran Oboy kaakaota ja lisäksi söin
kokonaisen ranskanleivän. Yksi tärkeä asia mitä sain kotoa, oli hyvät
käytöstavat. Aina on parempi olla ihmisille ystävällinen kuin ilkeä. Syöminen
oli siinäkin mielessä tärkeää, että kaikki perheen pojat olivat ahkeria
urheilijoita ja kasvavia nuoria miehiä. Siskoni oli toki myös huippu-urheilija,
mutta näihin karkeloihin hän ei kunnolla ehtinyt, kun oli minuakin 9 vuotta
nuorempi.
Kouluruokailussa
koin sen haasteena, että aina piti hakea niin paljon lisää kuin vain sai.
Hyvillä käytöstavoilla pääsi pitkälle siinäkin. Veljeni olivat saaneet ruusun
yläasteen keittäjiltä hyvästä käytöksestä ja erinomaisesta ruokahalusta. Lukio
aikana sain joskus erityisluvan hakea lisää opettajien pöydästä, kun
jonottamiseen olisi mennyt niin paljon aikaa. Näin aikoinani lukio aikaisen
keittäjän yöelämässä ja hän muisti heti, kuinka suuresti olin arvostanut heidän
ruokiaan ja muistanut aina lähtiessäni kiittää.
Kaiken aikaa
aloin rakentaa itselleni suursyöjän sankari identiteettiä. Rax:ssa tuli syötyä
68 sliceä pizzaa ja Yliopisto aikana piti mennä yksin syömään suomen suurin
pizza, jota ei ollut kukaan pystynyt aikaisemmin syömään edes kolmeen Pekkaan.
Jossain vaiheessa suunnittelin tv ohjelma ennätystehtaaseen meneväni syömään
4kg Saarioisten maksalaatikkoa. Saarioinen oli jo lupautunut sponsoriksi. Tämä
osallistuminen peruuntui, kun kauppias urani alkoi ja yrittäjän kiireet veivät
kaiken tarmon. Oli aika, jolloin vakavasti harkitsin ammattisyöjän uraa.
Ajatuksena lähteä kiertämään Yhdysvaltoja ja osallistua kunnon mättö ja nopeus
kisoihin. K-Team päivillä voitin aikoinaan munkin syönnin epävirallisen
suomenmestaruuden. Finaalissa piti syödä 5 munkkia mahdollisimman nopeasti ja
minä suoriudun koko paketista nopeammin kuin muut finalistit edes
ensimmäisestä. Edelleenkin kun näistä saavutuksistani kerron tunnen suurta
ylpeyttä siitä mitä olen tehnyt. Ja haluan vieläkin joskus syödä paljon. Sitä
ei vaan pitäisi tehdä joka päivä.
Kaikesta
tästä syömisestä huolimatta paino pysyi normaalina hyvin pitkään. Olin
treenimäärien suhteen käytännössä huippu-urheilija ja nuoren miehen
aineenvaihdunta oli loistavalla tasolla. Ensimmäisiä askelia lihomisen
taipaleella tapahtui vuonna 2002 kun ostin ensimmäisen oman auton. Siihen
mennessä olin polkenut yliopistolle ja töihin, mutta nyt alkoi autoilun
aikakausi. Työt ja opiskelut ja opiskelija järjestö veivät myös aikaa niin
paljon, että muu harjoittelu jäi myös vähemmälle. Ylipaino pysyi kuitenkin melko hyvin
hallinnassa aina siihen asti, kunnes aloitin K-Ruoka kauppiaana. Olen
kohtuullisen lihaksikas ja painoindeksien mukaan en ole ollut normaalipainoinen
8 luokan jälkeen, mutta vuoteen 2011 asti ylipaino oli lievää. Kun ura kauppiaana
alkoi, alkoi myös painoa kertyä tasaisesti. Epä-inhimilliset työajat ja se yksinkertainen
syy, että ravintoa oli käytännössä tarjolla rajattomasti. Söin koko ajan ja
älyttömiä annoksia. Usein vitsailin, että pitää syödä kaikki hävikki.
Aika paljon sitä tulikin tehtyä. Siirtyessäni Kyröskoskelle kauppiaaksi
kauppaan missä oli täysiverinen palvelutiski lämpimine ruokineen, se oli
viimeinen niitti. Kauppias aika lihotti minua yli 40 kiloa. Se aika vei minulta
sekä fyysisen että henkisen terveyden.
Puolivälissä
uraa ilmoittauduin teeveestä tutun laihdutus firman asiakkaaksi. Sain
ruokavalion ja säännölliset tapaamiset personal trainerin kanssa. Tässä oli
vain yksi ongelma. Yrityksen ruokavalio perustui Fitness maailmasta tuttuun
malliin, jossa syötiin koko ajan sinänsä terveellistä ruokaa. Itse alan yhä
enemmän ja enemmän epäilemään välipalojen ja jatkuvan syömisen mielekkyyttä.
Ihmisen pitää syödä vasta kun on nälkä ja ruokien väliin jättämisessä ei ole
mitään vikaa. Ruokailua vielä suurempi vika ohjelmassa oli treenaaminen.
Heräsin pääsääntöisesti klo 5 aamulla ja nyt kun ohjelma käski aamuairobiselle
heräsin klo 4 aamulla. Kun tähän kaikkeen lisäsi sen, että päivittäinen lepoaikani
oli noin 2-3 tuntia käytännössä romahdin 3 kuukaudessa. En jaksanut enää mitään
kunnolla paitsi syödä.
Mikä tilanne
on nyt. noin 50% ajasta syön terveellisesti noudattaen terveellistä ketogeenistä
ruokavaliota ja paastoamista ja jaksottaista paastoamista. Olen päässyt yli 30
kilosta eroon kauppias ajan huippulukemista. Lihasmassaa ei ole käytännössä
lähtenyt yhtään eli se mitä on hävinnyt, on rasvaa. Kuitenkin edelleen tulee
suuria haluja syödä paljon ja jatkuvasti. Nykyinen matkatyöni on haastavaa ja
usein on tullut tilanteita vastaan, että haluaa tutustua paikallisiin grilli
erikoisuuksiin tai kun ajaa vaikka yötä myöten Rovaniemeltä kotia haluaa
palkita itseään onnistuneesta reissusta ja ohjautuu Lielahden McDonald’sin
autokaistalle. Tuntemattomia eivät ole myöskään 4 kilon pasta mättösessiot ja
tämä voi tulla jopa sen McDonald’sin perään välittömästi.
Suurimpia
syitä huonoihin ruokatapoihini ovat rakentamani uskomukset. Miten ajattelen
itsestäni ja tavoistani. Sankari myytti, jota olen rakentanut myös muilla
elämän alueilla on merkittävässä roolissa, edelleen kaikissa varsinkin
julkisissa ruokailutilanteissa, minulla on vaikeuksia olla näyttämättä tätä
erikoistaitoani. Haluan näyttää, että olen ainakin tässä hyvä. Toinen tärkeä
tekijä on yhteisöllisyys. Olen aina yhdistänyt ruokailun elämän tärkeimpiin ja
parhaisiin hetkiin. Aina kun on tapahtunut jotain merkittävää tai on ollut ystäviä,
ja perhettä läsnä siihen on kuulunut herkulliset ruuat. Vaipuessani
masennukseen ja rajoittaessani sosiaalisen kanssakäymiseni lähinnä ydinperheeseen
ja työpiiriin koin saavani ruokailusta sitä samaa fiilistä jota koin näissä
yhteisissä hetkissä ja tilaisuuksissa. Myös halu palkita itseään
ahkerasta työstä ja onnistumisista ruualla kuuluu näihin juurisyihin
Olen myös
miettinyt omaa kehonkuvaani. Missä vaiheessa aloin miettimään olevani läski ja sairas,
joka ei ansaitse parempaa. alle 25 vuotiaana pidin kehoani huippuunsa viritettynä
lähes jumalaisena kroppana, joka pystyi uskomattomiin asioihin. En missään
vaiheessa esimerkiksi murrosiässä miettinyt kelpaanko tällaisena. Tiesin että
olen keholtani hyvän näköinen. Minulla kesti kauan ymmärtää, että peilistä
näkyi keski-ikäinen ylipainoinen mies, joka päätyy ennen-aikaiseen hautaan, jos
jatkaa samalla mallilla. Lihas-kuntoni on ollut aina erinomainen kaikkina
aikoina ja usein sitä mietti, että leveät hartiat vaan kasvaa, kun tulee siihen
rasvaa vähän päälle. Useimmilla sairaalloisen ylipainon omaavilla on joku
vaikea trauma monissa tapauksissa myös hyväksikäyttöä taustalla. Aina ihminen
pyrkii jollain tavalla suojelemaan itseään joltain. Itse pohdin, onko minulla
jokin yksittäinen tapahtuma tai asia, joka on johtanut tähän. En usko, että
sellaista on, ellei masennuksen alkamista voida pitää yhtenä syynä. Masennuskin
varmasti on ollut mukana kehityksessä sekä syyn että seurauksen muodossa. Mitä
haluan itsessäni suojella ei ole minulle vielä selvinnyt ja toivonkin että tämä
nyt käynnissä oleva paasto toisin siihen jotain valoa.
Miten tästä
sitten eteenpäin. Käytän NLP- ja Life Coach tekniikoita rajoittavien uskomusten
muokkaamiseen. Tapojani muokkaan erilaisilla tekniikoilla. Tiedän että olen
hyvä monessa asiassa, nyt vain on aika saada koko Ilari se uskomaan. Syöminen
ei enää ole sankaruuden mitta. Sosiaalisissa suhteissa keskityn olemaan läsnä
ja nauttimaan siitä tärkeimmästä eli lähimmäisistä ja vuorovaikutuksesta,
yhteydestä toiseen ihmiseen. Näin itseni taas kehossa, jossa minun on hyvä
olla, kroppa joka tekee mitä tahdon ja tuntuu kevyeltä ihanalta minussa ja
jonka todellakin ansaitsen. Ruualla palkitsemisen sijaan aion palkita itseni
vaikka hieronnalla, joka varmasti tulee tarpeeseen reenien väsyttämiin
lihaksiin. Vaikka olenkin itse valmentaja ja kouluttaja käytän tässä kollegoita
apuna. He osaavat kysyä oikeita kysymyksiä, jotta oivallus sisälläni aukeaa.
Ratkaisut
painonhallintaan eivät ole dieetit ja paastot tai urheilu ja pillerit. Tie
hyvään elämään löytyy omista oivalluksista ja hyvistä ihmissuhteista. Laittakaa
pää kuntoon niin kroppa seuraa perässä. Käyttäjää valmentajia tekemään teidän elämästänne
parempaa, koska kaikkea ei todellakaan tarvitse tehdä yksin.
Kiitos kaikille,
jotka ovat minua valmentaneet ja muulla tavalla tukeneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti