tiistai 26. marraskuuta 2019

Paasto, uhka vai mahdollisuus

"Kaikista paras lääke kaikkeen on paastoaminen ja lepääminen" -Benjamin Franklin

Kun ensimmäisen kerran ilmoitin alkavani 4 päivän vesipaastolle, kommentit on ollut tyyliä: "hullu", "minä tarvitsen ainakin tasaisesti ruokaa tai tulen vihaiseksi", "eikö sulle tule huono olo". Kommentit yltyivät, kun ilmoitin aloittavani 30 päivän vesipaaston. "keskitysleiri dieetti", "tiedätkö mitä mustalaisen hevoselle tapahtui, kun se lakkasi syömästä, se kuoli", "kaikki tulee takaisin koska aineenvaihdunta hidastuu.". Paastoamiseen liittyy valtava määrä uskomattomia harhaluuloja, joita yritän nyt tässä kirjoituksessa hieman kumota. Paastoamisesta ja sen vaikutuksista elimistöömme alkaa olemaan melkoinen määrä tutkittua tietoa. Ihminen on myös harrastanut paastoamista niin kauan kuin yleensä ihmisiä on ollut olemassa. Joskus pakosta, mutta ainakin muutamana viimeisimmän tuhannen vuoden ajan myös vapaaehtoisesti. Paasto tunnetaan useissa kulttuureissa ja uskonnoissa. Se tekee hyvää sekä mielelle että keholle.

1-7 päivän paasto ei tapa ketään, mutta ennen kuin aloitatte sellaisen tai pidemmän paaston ja varsinkin jos olette esimerkiksi jollakin pysyvällä lääkityksellä tai sairastatte jotain pitkäaikaissairautta kannattaa aina keskustella ensin lääkärin kanssa. Itse en ole lääkäri, joten en voi niihin liittyviä ohjeita antaa. Paastoamisen on kuitenkin todettu helpottavan monia sairauksia ja vievän kehoa kohti tasapainotilaa. Luonnossa kun eläin haavoittuu se alkaa lepäämään ja paastoamaan.

Ehkä yksi tärkeimmistä asioista, mitkä pitää erottaa toisistaan on paastoaminen ja nälkiintyminen. Paastotessa elimistö voi olla samaan aikaan hyvin ravittu ja keho saa riittävästi ja hyvää energiaa omasta rasvasta. Toisaalta elimistö voi olla aliravittu, vaikka söisi koko ajan. Elimistö tarvitsee energiaa ja tiettyjä hivenaineita toimiakseen. Energiaa on meidän omassa kehossamme aika paljon varastoituneena rasvan muodossa ja jos paasto on pitkä pitää myös varautua joidenkin suolojen juomiseen veden kanssa. Itse nautin päivittäin kaliumia, natriumia, kalsiumia, magnesiumia ja c-vitamiinia. Näin usein se ei olisi tarpeellista, mutta tunnen että se rauhoittaa mieltä ja pitää yllä hyvää oloa.

Jos verrataan paastoa siihen, miten monet nykyään ravitsevat itseään sokerilla. Energiaa on kyllä saatavilla vaikka kuinka paljon, mutta samaan aikaan meidän solut saattavat huutaa nälkää. 3 ateriaa päivässä voi olla ihan hyvä malli, mutta jos ette halua kokeilla kokonaista paastoa suosittelen kokeilemaan pätkäpaastoa, eli syötte esimerkiksi kerran tai kahdesti päivässä, jolloin helposti tulee 16 tunnin paasto aika. Nykypäivänä suosittu "syö koko ajan" ruokavalio on omasta mielestäni ehkä pahinta mitä ihmiselle voi suositella. Tämä on omasta mielestäni suurin syy useisiin ns. elintasosairauksiin esimerkiksi diabetes. Masennuksesta ja sen syistä kirjoitan toisen kirjoituksen. Ensimmäisenä välipalat pois ja sitten vielä ainakin yksi päivän aterioista. Syö vain silloin kun sinulla on nälkä.

Hyvin usein, kun ilmoittaa paastoavansa ilmoitetaan että, ei kannata, kun kaikki lähtee lihaksista ja kun aineenvaihdunta kuitenkin hidastuu paaston jälkeen kaikki palaa takaisin. Nämäkin ovat vääriä käsityksiä. Rasva joka ihmiseen kertyy, on aina ensisijaista vararavintoa ja vasta sen jälkeen alkaa elimistö hajottamaan muita elimiä. Rasva siis palaa, kun paastoaa. Mihin tämä perustuu. Varmasti monelle on nimenä tuttu tila nimeltä ketoosi. En tässä kirjoituksessa käsittele ketoosia tarkemmin, mutta lyhyesti sanottuna se on tila johon keho menee, kun ei saa ravinnosta hiilihydraatteja eli sokereita. Ketoosissa elimistö sopeutuu sokerin puutteeseen ja alkaa polttamaan omaa rasvaa energian saannin varmistamiseksi. Ketoosi on aivan luonnollinen tila ja siinä ei ole mitään vahingollista ihmiselle. Ketoosista lisää toisessa kirjotuksessa.

Mitä tulee aineenvaihdunnan vähenemiseen. Pitää erottaa paastoaminen ja miinuskaloreilla olo. tutkitusti jos vähennät syömistä keho sopeutuu ja aineenvaihdunta vähenee ja kulutat vähemmän kaloreita päivittäisissä toimissasi. Eli kehosi menee säästöliekille tai modernimmin virransäästötilaan. Paastossa tapahtuu kuitenkin päin vastoin. Kehosi alkaa tuottamaan mm adrenaliinia ja kasvuhormonia lisää. Sinusta tulee nopeampi, ketterämpi, voimakkaampi, älykkäämpi ja komeampi yksilö. Metsästys ja parinmuodostus onnistuu paremmin. Aineenvaihdunta siis itseasiassa kiihtyy. Tässä kohtaa monet nostavat esille 80-90-luvuilta tutu mehu paastot. Näissä mehupaastoissa on se merkittävä vika, että mehuissa on sitä hiilihydraattia joka lopettaa paastotilan kuin myös ketoosin. Paastotessa ei pidä nauttia mitään makroravinteita eli rasvaa, hiilihydraatteja tai proteiineja.

Toinen oleellinen asia paastoamisessa on autofaagi. Autofaagi on käytännössä mekanismi jossa aivan solutasolla elimistö alkaa korjaamaa itseään. Autofaagista myös tarkemmin tulevissa kirjoituksissa. Autofaagi on käytännössä aina meidän elimistössämme käynnissä, mutta kun paastoamme voimistuu sen vaikutus moninkertaiseksi. Kehollamme on uskomaton kyky korjata itseään ja palautua monista tilanteista. Paastoa siis voi käyttää ennalta ehkäisemään sairauksia ja korjaamaan elimistön epätasapainoa. Jos olet kuitenkin oikeasti sairas, on suositeltavaa mennä lääkäriin ja käyttää sopivia lääkkeitä.

Mitä hyötyjä siis paastosta muun muassa on.
  • Nopeuttaa aineenvaihduntaa
  • Auttaa painonhallinnassa
  • Alentaa verenpainetta
  • Tasapainottaa verensokeriarvoja
  • Vähentää tulehdustilaa
  • Vähentää insuliiniresistenssiä
  • Lisää sydän ja verenkierto elimistön terveyttä
  • On hyväksi aivoille
  • Parantaa stressin sietokykyä
  • Kaunistaa ihoa
  • Säästää ruokakuluissa
  • Suojelee luontoa
Kiireisille työelämässä olijoille paastoaminen tuo vielä yhden lisähyödyn, Sen lisäksi, että aivot toimivat luovemmin ja nopeammin säästyy aikaa valtavasti, kun ei tarvitse miettiä ruokailua. Jää kaupassa käynnit ja valmistamiset ja ylipitkät lounaat, jotka vieläpä sumentavat ajattelua sokerihumalallaan, saati jos niissä nautitaan alkoholia. Saat siis paastotessa parempia tuloksia aikaiseksi. Itse olen huomannut merkittävää aikaansaamisen lisääntymistä ja luovuus pääsee oikein valloilleen.

Paastosta ja siihen liittyvistä asioista lisää kirjoituksia tulossa. Kiitos kaikille, jotka tämän jaksoivat lukea. Kommentteja ja kysymyksiä toivotaan. Nykyisen 30 päivän paaston jälkeen aion ottaa paastoamisen pysyväksi elämäntavaksi. En kuitenkaan näin pitkää paastoa, koska elimistössä toivottavasti ei ole enää niin paljon rasvaa poltettavaksi. Keväällä julkaisen myös ensimmäisen verkkokurssini, jossa kaikki halukkaat pääsevät mukaan paastolle. "Paastoamisen vallankumous, paastoa Ilarin kanssa"-kurssi sisältää päivittäistä tukea ja informaatiota paastoamiseen. Miten aloittaa, mitä pitää tehdä sen aikana, miten lopettaa ja miten paaston jälkeen. Ja kurssissa olennaista on myös käydä läpi mielen syövereitä ja pohtia miten elämästä voi rakentaa paremman.  









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti